Thursday, November 25, 2010

Pasta Sesuka Hati

Asalamualaikum,
HaHaHa, Mesti Pelik Kan Tgk Tajuk Tuk Pagi Ni,
Tgk Tajuk, Tgk Gambar,
Okay Skang Mesti Korang Dah Paham Kan Kenapa Tajuk DIa Macam Tu,
Sejak Balik Banting, 
Ni Lah Satu-Satunya Benda Yang Aku Masak,
Okay InsyaALLAH Pas Ni Masak Benda Lain Pulak,
Mesti Korang Tertanyakan Kenapa Rupa Pasta Tu Pelik?
ALkisahnya Begini:


DI Malam Hari,
Perut Terasa Lapar,
Tengok Bawah Tudung Meja,
Adalah Burung Puyuh Goreng, Ikan Patin Goreng, Telur Goreng, Sayur Kosong, Apa Tah Lagi,
Okay, Tak Selera Nak Makan,
Almaklumlah Sebagai Seorang Culinarian Demand Makan Haruslah Tinggi,
Dengan Laparnya AKu Menyelongkar Dapur Rumah,
Owh, Terjumpa Pasta,
Makan Pasta Malam Ni Pun Sedap Gak,
Selongkar Pulak Peti Ais,
Terjumpa Sos Bolognese Prego Kalau Tak Silap,
Okay AKu STart Ragu-Ragu,
Halal Ke Prego Ni???
Cek3, Ada Logo Halal, Tapi Bukan Jakim Punya,
Kira Halal Gak Kan,
BUkak-Bukak,
Opsss... Ada Sedikit Kulat Dalam Tu,
Mungkin Dah Tarikh Luput,
Pusing2 Botol Tu Tapi Tak Jumpa Tarikh Luput Dan Tarikh Buat,
Datang Si Ibu Kepada Anaknya:
Ibu: Mak Baru Beli Tu, Elok Lagi.
Saya: Iye lah Tu, Tahun Bila Punya Ni, Dah Berkulat Dah,
Ibu: Tak Lah, Baru Jer Beli Aritu.
Dengan Kepercayaan 100% Pada Ibu Tercinta,
Guna Gak Lah.
Dan Tadaaaaa....
Siap Dah Pasta Tu.

Resepi Dia Simple Ja:

  1. Bawang Merah Slice
  2. Bawang Putih Ketuk
  3. Tomato Wedges
  4. Sos Prego Berkulat Sikit
  5. Serbuk Sup Cendawan Knorr
  6. Garam
  7. Pepper
  8. Air
  9. Udang
  10. Sotong
  11. Pasta
Cara-Cara:
  • SLice lah Bawang Merah Dengan Putih,
  • Tomato Potong Wedges
  • Panaskan Minyak Dalam Periuk Pastu Tumis Bawang Merah Dgn Putih
  • Siap Tumis, Masukan Sos Bolognese Prego Yang Dah Berkulat tu (Buang Dulu Kulat-Kulat Yang Ada)
  • Dah Tu Masukan Air Ikut SUka
  • Masukan Tomato
  • Kacau Sampai DIdih, Masukan Udang Dan Sotong
  • Dah Agak-Agak Nak Masak, Bancuh Serbuk SUp Cendawan Knorr Dgn Air Sejuk
  • Campurkan Dalam SUp
  • Kacau Sampai Sauce Jadi Pekat (Sebab Campur Dengan Serbuk SUp Cendawan)
  • Season Dengan Garam Dan Pepper.
  • Siap Dihidangkan
  • Jangan Lupa Rebus Pasta Dalam Air Panas, Agak-Agak Dalam 10 minit.
p/s: Kalau Nak Sauce Jadi Lagi Sedap, Korang Jangan Terus Makan, Biar Sehari, Korang Panaskan, Pastu Biar Lagi Sehari, Panaskan. Time Ni Baru Sedap.
Tak Caya?
Cubalah Buat.

Skang Mesti Korang Tahu Kan Kenapa Pasta Tu Namanya Pasta Sesuka Hati,
Walaupun Rupa dia Macam Sampah, SIap Dengan Daging Burger Dan Scallop,
Tapi Rasa Sauce Tu Serius Sedap,
Tu Pun Selepas Dibiarkan Sehari, n Dipanaskan Balik.
K Lah Selamat Mencuba.

p/ss: Agak Kalau Sakit Perut Jangan Carik Aku.
p/sss: Risiko Tanggung Sendiri.
Asalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

disable

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme